Oleksia Design logo

Rakkaudesta vanhaan puutarhaan

Perennat ja muut puutarhan kukkakaunottaret eivät onneksi unohtaneet meitä tänäkään kesänä. Nämä kauniit kesävieraat sulostuttavat puutarhaamme, vaikka remontin keskellä unohdin (tietoisestikin) kitkeä rikkaruohoja ja kastella kukkapenkkejä kesäkukkalannoitevedellä. Onneksi (tässä kohtaa) sadetta tarjoiltiin pitkin kevättä ja alkukesää. 

Rankan remonttikevään jälkeen tätä, jokaista päivää piristävää puutarhavanhusta, rakastaa entistäkin enemmän. Puutarhamme ilostuttaa runsaudellaan ja monimuotoisuudellaan. Isoon puutarhaan mahtuu niin rehevää lehtomaista kasvupaikkaa kuin kuivaa kivikkoista ja kallioista kasvualustaa. Iso puutarha vaatii, mutta antaa paljon  enemmän. 

Nautitaan ihanista kesäpäivistä 🌸

Alppiruusut (Rhododendron) tuovat puutarhaan väriloistoa alkukesästä upeilla, näyttävillä kukillaan. Useimmat alppiruusulajikkeet viihtyvät puolivarjoisassa tai varjoisassa kasvupaikassa. Hapan, kuohkea ja vettä läpäisevä maa sopii niille parhaiten, savimaa huonosti. Kasvualustaksi sopii esimerkiksi kalkitsematon turve, johon voi lisätä kuoriketta, hiekkaa tai kompostimultaa. Meillä alppiruusu viihtyy puolivarjossa vanhan omenapuun katveessa kuuliljojen ja vuorenkilven naapurina. 

Varjolilja on perinteinen vanhojen puutarhojen kasvi. Nimensä mukaisesti varjolilja viihtyy varjoisassa paikassa. Varjoliljan kukinnoissa löytyy monia värejä.  Puutarhassamme viihtyvät valkoiset ja violetit varjoliljat yhdessä ruskoliljojen ja kuuliljojen kanssa. Tämä kohta puutarhamme maa on varsin multava ja biotooppi rehevä, jopa lehtomainen. Vanhat vaahterat tuovat varjoa ja pitävät yllä sopivaa kosteutta. 

Varjoliljat, ruskoliljat ja kuuliljat viihtyvät vanhojen vaahteroiden siimeksessä. 

Ruskolilja viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Maan tulee olla kuohkeaa ja läpäisevää. Puutarhassamme tämä, keisarinkruununakin tunnettu, kukkakaunotar viihtyy niin varjoisessa lehtomaisessa mikrobiotoopissa kuin myös paahteisessa kukkapenkissä. 

Kaunis ruskoliljan kukka.

Verikurjenpolvi kukkii kauniina karmiinin punaisena lähes koko kesän. Se on hyvin monikäyttöinen perenna ja sopii vaikka reunuskasviksi tai maanpeittokasviksi. Puutarhassamme se on muiden perennojen kanssa varsin paahteisessa kukkapenkissä huvilamme eteläsivulla. Se viihtyy myös puolivarjoisessa kasvupaikassa, mutta ei kestä liian kosteaa tiivistä maata. Verikurjenpolvi on varsin helppohoitoinen ja houkuttelee värikkäillä kukillaan pölyttäjiä puutarhaan. Kapealiuskaisista lehdistä tulee syksyllä kauniin tummanpunaisia. 


Verikurjenpolvi viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. 
Hopeahärkki viihtyy auringossa. 

Hopeahärkki on vaatimaton hentoisen kaunis kivikko- tai peittokasvi. Se viihtyy auringossa ja ohuellakin kasvualustalla, jonka tulee olla kuiva ja läpäistä vettä. Mattomaisen nopeahkon kasvutapansa ansiosta se sopii hyvin peittokasviksi ja on myös oiva kivikko- ja kalliopuutarhan kasvi. Meillä hopeahärkki viihtyy kivikossa, kallion päällä ja suuren männyn juurella. Hopeahärkki kukkii kesä-heinäkuussa puhtaan valkein kukkasin. Pidän tästä vaatimattomasta kaunottaresta – toivottavasti se viihtyy edelleen seuranamme ja valloittaa lisää kalliota ja kivikoita. 

Kurjenmiekat, eli iirikset, ovat majesteettisia kaunottaria. Nämä veistokselliset kasvit ovat inspiroineet taiteilijoita ja kirjailijoita. Ne ovat elegantin klassisia, uljaita puutarhojen ja pihojen kaunistuksia. Kurjenmiekkojen kukat ovat näyttäviä ja ihana sitruunaisen tuoksuisia. Kukissa väriskaala on laaja. Kukissa on pystyt kaartuneet terälehdet ja varjolehdistä muodostuneet alaspäin taipuneet kehälehdet. Syksyllä kurjenmiekan lehdistö on näyttävän keltainen tai oranssi. Siemenkodat jäävät somiksi talven törröttäjiksi. 

Päiväliljat viihtyvät monenlaisilla kasvupaikolla, mutta kukkivat runsaimmin auringossa. Maa voi hyvin kuivahtaa ajoittain. Puutarhassamme päivälilja on vallannut kasvualaa kotkansiipikasvuston naapurista kosteahkolta paikalta ja myös kuivahkolta ohuehkolta maalta kallion päältä.  

Juhannusruusukin päätti aloittaa kukintansa juuri näin juhannuksen alla. Kiitollisena tästäkin huumaavan tuoksuisesta kaunottaresta, toivotan hyvää keskikesää kaikkiin koteihin ja puutarhoihin. 

Jaa

Tutustu lisää